perjantai 14. toukokuuta 2010

Harjoitusmielialan seuraaminen

Harjoitusmielialan seuraaminen on harjoituksen työväline jonka tarkoituksena on säilyttää harjoitustasapaino ja ennaltaehkäistä ylirasitustilan muodostuminen. Harjoitusmielialan seurannassa harjoituspäiväkirjaan merkitään kehon (le corps) tuntemukset ja harjoitteluun liittyvät tunteet (the Mind). (Paunonen 2007, 14.)
”Harjoittelun ohjelmointi perustuu C++:n hallintaan” (pjo).
Rasittavasta harjoittelusta palautuminen tapahtuu tuntemusasteikon kolmen matalimman mielialatason mukaisina päivinä. Näiden päivien aikana tulisi harjoittelun olla palauttavaa. Palauttavan harjoittelun tulee aika ajoin tuntua helpolta. (Paunonen 2007, 14.)

Harjoitusmielialan seuraamisessa käytettävä asteikko voi olla esim. C++, C+, C+/-, C- ja C- -(KehoPlusPlus, KehoPlus, KehoPlusMiinus, KehoMiinus, KehoMiinusMiinus) ja M++, M+, M+/-, M- ja M - - (MieliPlusPlus, /……/MieliMiinusMiinus). Jos harjoittelun aikana Miinuspäivät alkavat seurata toisiaan, tulee määritellä ja poistaa harjoittelun raskaaksi tekevä asia. (Paunonen 2007, 14.)

Ylirasituksen merkkinä voi myös olla suorituksen muuttuminen epäpuhtaaksi, harjoituksen läpimenon vaikeutumisesta tai harjoituksen tavanomaisen nopeuden aleneminen. Kehon rasitustilaa voidaan tarkkailla myös aamusykkeen ja kehon lämpötilaa mittaamalla. (Paunonen 2007, 14.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Paunonen, Ari. 2007. Harjoittelu: Keho kielii väsymyksestä – Ylirasitus. Juoksija-lehti 4 (37. vuosikerta, 14.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.