perjantai 14. toukokuuta 2010

Rautajumi

Rautajumi on kehon sen kulutukseen nähden liian alhaisesta saannista seuraava aliravitsemustila. Rautajumin oireita voivat olla mm. alentunut juoksusuorituskyky, infektioalttius, krooninen väsymys, lihaskrampit pahoinvointi ja palautumisnopeuden aleneminen. Raudan ylisaanti voi aiheuttaa myrkytysoireita lievempien oireiden lisäksi. Rautajumin riski on kestävyysjuoksijoilla suuri. (Hellemans 2001, 60.)
”Varo rautajumia!” (pjo).
Rautayhdisteet kuljettavat elimistössä happea mm. aivoille ja lihaksille. Eräitä rautajumiin johtavia tekijöitä ovat mm. (aakkosjärjestyksessä):
  1. lisääntynyt raudan poistuminen elimistöstä (mm. hikoilu, juoksuaskelluksen aikaansaama punasolujen rikkoontuminen, kuukautiset (naiset), suoliston ja virtsarakon mikrohaavat)
  2. raudan heikentynyt imeytyminen elimistössä (mm. kahvi ja tee aterioiden yhteydessä, runsas ravintokuitu)
  3. ravinnon vähäisyys ja/tai puutteellinen koostumus. (Hellemans 2001, 60.)
Vakavasti harjoittelevan juoksijan tulisi mitata rauta-arvot vähintään kerran vuodessa. Jos harjoittelu on ammattimaista, rauta-arvot tulisi mitata useamman kerran vuoden aikana. Rauta tulisi saada pääosin ravinnon mukana ja rautavalmisteita käyttää vain tilapäisesti. (Hellemans 2001, 60.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Hellemans, Ien. 2001. Ravinto: Rautaongelmiin rautaiset keinot. Juoksija-lehti 6 (31. vuosikerta, 60.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.