perjantai 14. toukokuuta 2010

Juoksukengän nauhoittaminen

Juoksukengän nauhoittaminen varustehuoltotoimi joka pyrkii varmistamaan juoksukengän oikean toiminnan tekemällä siitä jalkaan istuvan. Liian kapealestisen tai pienen kengän puutteita ei voi korjata nauhoituksella vaan on hankittava sopivan kokoiset kengät. (Viljanen 2007, 70.)

Istuva ja sopiva juoksukenkä suojaa jalkaa rasitusvammoilta ja suuri silmäparien määrä voi parantaa istuvuutta. Juoksukengän nauhoittamisessa tulisi ottaa huomioon seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. aloitetaan nauhoitus varpaista ja nauhoitetaan kenkä silmäpari kerrallaan
  2. avataan nauhoja reilusti ennen kengän laittamista jalkaa (estää nauhanreikiä vahingoittumasta)
  3. tavanomainen ristiin nauhoittaminen sopii suurimmalle osalle juoksijoita
  4. vaihdetaan tai pestään kengännauhat aika ajoin (likainen ja kulunut nauha ei pidä lukitusta)
  5. valitaan myymälässä mahdollisimman sopiva juoksukenkä. (Jari Malinen teoksesta Viljanen 2000, 70–71.)
Kantapään ylös–alas -liike (väljä kantakuppi) korjataan juoksijan lukkosolmulla (viimeistä edellisen silmäparin nauha tuodaan alakautta reikään ja pujotetaan viimeiseen silmään yläkautta; nauha viedään vastakkaisen puolen ylimpien silmäparien nauhasilmukkaan ja solmitaan varsinainen solmu). (Jari Malinen teoksesta Viljanen 2000, 70.)

Väljä kantakuppi voidaan korjata myös lukita nauhat toiseksi ylimmän silmäparin kohdalla kiertämällä ne rullalle toistensa ympärille ja jatkamalla nauhoitus tavanomaisena ylimmän silmäparin kohdalla. Toispuoleinen (kierron puoleinen) lukkosolmu toiseksi viimeisessä silmäparissa vähentää sisä- tai ulkokierron haitallista vaikutusta jalkaan. Varsinainen solmu solmitaan viimeiselle silmäparille. (Jari Malinen teoksesta Viljanen 2000, 70–71.)

Ahdasta varvastilaa voidaan hieman väljentää sitomalla nauhoituksen niin että kengän päällinen nousee hieman kun nauhoitus kiristetään. Pikanauhoitus on juoksukengän sidontamenetelmä joka pysyy hyvin paikoillaan ja joka on nopea sitoa. (Viljanen 2000, 70–71.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Viljanen, Jukka. 2007. Kunto: Niksejä nauhoitukseen. Juoksija-lehti 4 (37. vuosikerta, 70–71.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.