perjantai 14. toukokuuta 2010

Suksen kelihiontakuvio

Suksen kelihiontakuvio on suksen pohjaan mekaanisesti tehtävä fyysinen käsittely jonka tarkoituksena on parantaa suksen pito- ja luisto-ominaisuuksia kyseisessä hiihtoalustan lämpötilassa. Tavanomaiset kelihiontakuviot ovat vesi-, pakkas- ja paukkupakkaskelin kelihiontakuviot. (Flink 2001, 43.)

Kelihionta voidaan tehdä koneellisesti tai käsin. Suksen kelikuviohionta tulisi rakentaa uusille suksille, siirryttäessä uudelle kelille tai suksien kuluessa sekä suksien kadottaessa voiteen vastaanottokykynsä. Suksien säännöllinen voitelu tukkii suksien huokoset jolloin sukset tulisi aukihioa. (Flink 2001, 43.)

Suksen kelihiontakuvioinnin rinnalla tulee käyttää parafiinivoitelua mm. luisto-ominaisuuksien parantamiseksi. Samanaikaisesti tulee suksen kelihiontakuvio ”aukiharjata”. (Flink 2001, 43.)

Suksen kelihiontakuvio lisää suksen suorituskykyä kyseisellä (kapealla) kelialueella. Mikäli käytössä on yksi suksipari, niihin on tarkoituksenmukaisinta hioa pienen pakkakelin suoraurainen kuvio (monikäyttöinen hionta laajalle kelialueelle). (Flink 2001, 43.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Flink, Mika. 2001. Suksenostajan opas: Hionta lisää suksen luistoa ja pidentää käyttöikää. Juoksija-lehti 8 (31. vuosikerta, 43). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.