maanantai 17. toukokuuta 2010

Valeanemia (urheilijan anemia)

Valeanemia (urheilijan anemia, pseudoanemia) on diagnoosi jossa veren äkillinen hemoglobiiniarvon aleneminen viittaa elimistön raudanpuutteeseen tilanteessa jossa raudan puutetta ei ole. Valeanemian syy on veriplasman tilavuuden laajeneminen ja se ei vaikuta suorituskykyä alentavasti. (Ilander 2003, 66.)

Kehon rautatason mittaus edellyttää useiden eri tekijöiden säännöllistä seuraamista (mm. hematokriitti, henoglobiini, seerumin ferritiini, STFR (seerumin transferritiinireseptori), TIBC (kokonaisraudan sitomiskyky) ja transferritiinin saturaatiotaso). Yksittäiset ja satunnaiset rautatekijämääritykset ovat usein epäluotettavia. (Ilander 2003, 66.)

Jatkuvasti matala hemoglobiiniarvo voi olla perinnöllinen ominaisuus. Myös hyvä urheilusuorituskyky voi olla hemoglobiiniarvon ja hematokriitin alhaisuuden taustalla. Veriarvojen arviointi tulee suorittaan riittävän lääketieteellisen asiantuntemuksen pohjalta. (Ilander 2003, 66.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ilander, Olli. 2004. Kunto ruosteessa – raudastako pulaa? Juoksija-lehti 7 (34. vuosikerta, 64–67.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.