maanantai 17. toukokuuta 2010

Juoksumattoharjoittelu

Juoksumattoharjoittelu on kaltevuudeltaan muutettavalla, tasaisella ja kaltevuudeltaan ja koneellisesti liikkeessä pidettävällä juoksualustalla suoritettavaa juoksua jäljittelevää harjoittelua. Juoksumattoharjoittelua voidaan käyttää juoksuharjoitteluun aikataulu-, keli- tai sääolosuhteiden ollessa vaikeat. (Mattila 20003, 62.)
Treadmill (eng. mm. juoksumatto, myös oravanpyörä, yksitoikkoinen rutiini).
Peruskestävyysharjoitukset tulisi juosta pituuskaltevuudeltaan nolla-asteisella matolla. Maton pitkittäiskaltevuuden lisääminen juoksusuunnassa lisää kuormituksen rasittavuutta (5 % kallistus kaksinkertaistaa juoksutehovaatimuksen). Kallistetulla alustalla juoksu kuormittaa akillesjänteitä ja etureisiä. (Mattila 2003, 62.)

Harjoitustilassa oleva peili on hyödyllinen oman juoksutekniikan havainnointiin. Juoksumattoharjoittelun suurin ongelma on harjoittelun kokeminen tylsänä. (Mattila 2003, 62.)

Juoksua ei tule keskeyttää yllättäen, koska liikkuva alusta heittää juoksijan silloin lattialle. Kuin leppäkeihään (pjo).

Juoksumattoharjoittelua pidetään sosiaalisesti varsin hyväksyttävänä. Juoksumattoharjoitusta ei voi laadullisesti verrata suoraan muilla alustoilla suoritettuun juoksuharjoitteluun (eikä se ole mielekästä). Eri juoksulaitteiden nopeusmittarit eivät välttämättä ole vertailukelpoisia ja juoksualustan pituuskaltevuuden säätömahdollisuus vaihtelee. (Mattila 2003, 62.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Mattila, Pasi. 2003. Pasi Mattila: Juoksumatosta helpotusta. Juoksija-lehti 1 (33. vuosikerta, 62.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.