perjantai 14. toukokuuta 2010

Suolistojumi

Suolistojumi on ruoansulatuskanavan epätavanomaisesta toiminnasta aiheutuva juoksua haittaava tai sen keskeyttävä häiriö. Yleisiä suolistojumin aiheuttajia ovat mm. ilman kertyminen suolistoon ja sen poistuminen elimistöstä, oksentelu, närästys, ripuli, täyteyden tunne suolistossa, vatsakivut ja vatsakrampit. (Hellemans 2000, 60.)
”Varo suolistojumia!” (pjo).
Ravinnosta johtuvien suoliston toimintahäiriöiden selvittäminen perustuu useita viikkoja kestävään ravitsemuksen ja oireiden seurantaan ravinto- ja oirepäiväkirjalla. Tämän jälkeen korvataan oireita aiheuttavat ravinnon osat oireita aiheuttamattomilla säilyttäen ravintotasapaino. Lääkärin tulee tutkia se, että suolistojumin aiheuttaja ole sairaus. (Hellemans 2000, 60.)

Suolistojumia voi aiheuttaa elimistön kuivuminen harjoituksen aikana samoin kuin runsaasti kuitua, sokeria tai rasvaa sisältävä ravinto. Suolistojumia voivat aiheuttaa ennen juoksua nautittuina mm. seuraavat tekijät (aakkosjärjestyksessä):
  1. hedelmien hunajan ja hedelmämehujen fruktoosi (hedelmäsokeri)
  2. hedelmämehut, liian voimakkaat urheilujuomat
  3. kuitu (sitoo nestettä, lisää suolen seinämän supistelua)
  4. liian nopea ruokailu, puutteellinen ruoan pureskelu
  5. proteiinit ja rasva (sulavat hitaasti)
  6. täyttävä ateria liian lähellä rasitusta. (Hellemans 2000, 60.)
Maitosokerin (laktoosi) ja hedelmäsokeri (fruktoosi) voivat aiheuttaa suolikanavan oireita jollekin henkilöille. Ruoansulatusvaivoja aiheuttavat juoksun aikana nautittuina mm. seuraavat tekijät (aakkosjärjestyksessä):
  1. liian voimakkaat urheilujuomat
  2. kofeiini, proteiinit, suolatabletit, yrttiuutteet
  3. riittämättömän nestetäydennyksen aikaan saama kehon kuivuminen
  4. voimakkaat fruktoosipitoiset juomat. (Hellemans 2000, 60.)
Ennen ravintomuutoksien käyttöönottoa on varmistettava se, että ravitsemus säilyy terveellisenä. Ruoansulatusvaivat juoksun aikana ovat suoliston toiminnan häiriöitä jotka vaikeuttavat juoksua tai estävät sen tilapäisesti. Mikäli ruoansulatusvaivojen syy ei ole lääkärin diagnosoima sairaus, voidaan syytä etsiä nautittuun ravintoon liittyvistä tekijöistä. (Hellemans 2000, 60.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Hellemans, Ien. 2000. Ravinto: Eroon ruoansulatusvaivoista. Juoksija-lehti 6 (30. vuosikerta, 60.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.