maanantai 17. toukokuuta 2010

Juoksutekniikan talviharjoittelu

Juoksutekniikan talviharjoittelu on talvikauden vaikeiden ulkojuoksualustojen aikana tehtävää juoksutekniikkaa ylläpitävää ja parantavaa harjoittelua. Juoksutekniikkaharjoittelu edellyttää sopeutuvaa valmennusasennetta. (Paunonen 2006, 56–57.)

Paras keino säilyttää juoksuaskel hyvänä on harjoittelu lämpimissä maissa. Sulaan juoksualustaan tulee totuttautua ja harjoittelumäärää ei saa nostaa liikaa. Muita juoksutekniikan talviharjoittelun keinoja ovat mm. seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. juoksumattojuoksu (vain peruskestävyysharjoittelu, ilman laadun oltava hyvä)
  2. kuntosaliharjoittelu (lihaskuntovoimistelu, tekniikkaharjoitteet, verryttelyt)
  3. nastoitetuilla talvijuoksukengillä juokseminen (lisää juoksun rentoutta)
  4. sisähallijuoksu (nopea, lihaskuntoa kehittävä juokseminen)
  5. sopeuta ulkoharjoittelu olosuhteisiin (jos ei ole liukasta, juokse ulkona; lepää huonojen harjoitusolosuhteiden aikana)
  6. ylämäkivetoharjoittelu (ylämäen juoksuasento lieventää hiukan liukkauden haittoja). (Paunonen 2006, 56–57.)
Sisähallissa juoksemisen ongelmia ovat mm. harjoittelun muuttuminen liian kuormittavaksi, jalkojen rasittuminen kaarteissa ja kovalla alustalla ja sisäilman kuivuus. Sisähalliharjoittelun aikana pitkäkestoiset peruskestävyysharjoitukset tulisi tehdä ulkona. (Paunonen 2006, 56.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Paunonen, Ari. 2006. Kunto & terveys: Juoksuaskel kuntoon talvella. Juoksija-lehti 10 (36. vuosikerta, 56–57.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.