perjantai 14. toukokuuta 2010

Vaihto pyöräilystä juoksuun

Vaihto pyöräilystä juoksuun on monilajiurheilun (Multisport-lajit, mm. duathlon, seikkailu-urheilu, triathlon) sisältötekijä jossa lajintaitojen lisäksi edellytetään lajinvaihdon nopeaa suorittamista. Kestävyyslajiharjoittelun lisäksi on harjoiteltava lajinvaihtoa. (Järvimäki 2000, 44.)

Lajinvaihtoa ei tule harjoitella ennen kuin suorituskyky peruslajeissa on hyvä. Vaihto pyöräilystä juoksuun on vaativampi kuin mm. vaihto uinnista pyöräilyyn tai vaihto juoksusta pyöräilyyn. (Järvimäki 2000, 44.)

Vaihtoa pyöräilystä juoksuun harjoitellaan pyöräily-juoksu-yhdistelmäharjoituksilla. Nämä harjoitukset ovat tehokkaita, mutta kuluttavia. Kilpailussa lajinvaihtoa ennakoidaan sopivilla toimilla pyöräilyosuuden loppuosassa ja juoksuosuuden alussa keskitytään juoksutiheyden ja –tekniikan saamiseksi optimaaliseksi. (Järvimäki 2000, 46.)

Vaihto pyöräilystä juoksuun on lajinvaihdos jossa kehon verenkierto ja hermotoiminta ovat mukautuneen pyöräilyn lajinomaiseen suoritukseen, joka eroaa merkittävästi juoksun lajinomaisesta kehon toiminnasta. Kehon sopeutuminen lajista toiseen voi viedä minuutteja (kilometrin verran). (Järvimäki 2000, 44–46.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Järvimäki, Ilkka. 2000. Vaihto pyöräilystä juoksuun – Taistelu kangistumista vastaan. Juoksija-lehti 4 (31. vuosikerta, 44–46.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.