maanantai 17. toukokuuta 2010

Kantaluun juoksumurtuma

Kantaluun juoksumurtuma on kantaluun hiushalkeama joka paranee yleensä 3–5 viikon juoksulevolla (voi jatkua pidempään). Kantaluun juoksumurtuman esiintyvyys kaikista juoksurasitusmurtumista on noin 4 %. (Tapio Kallio teoksesta Helander 2003, 16.)

Kantaluun juoksumurtuman oireina ovat yleensä epämääräinen kantaluun sivulla esiintyvä kipu (tuntuu kävellessä, voimistuu varpaille noustessa ja jalkaterää ojennettaessa). Jalan pehmytkudoksissa voi esiintyä turvotusta. Röntgen-kuvassa kantaluun juoksumurtuma näkyy aikaisintaan 2–4 viikon kuluttua kipuoireiden ilmaannuttua. (Tapio Kallio teoksesta Helander 2003, 16.)

Kantaluun juoksumurtuman kanssa samankaltaisia oireita aiheuttavat mm. akillesjänteen tai limapussin tulehdut ja se ei yleensä uusiudu. Sen ennaltaehkäisy tapahtuu käyttämällä hyviä juoksukenkiä ja välttämällä kovia juoksualustoja. (Tapio Kallio teoksesta Helander 2003, 16.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Helander, Tuija. 2003. Vammat: Juoksijan kantapää. Juoksija-lehti 4 (33. vuosikerta, 16.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.