perjantai 14. toukokuuta 2010

Talven halliharjoittelu

Talven halliharjoittelu on sisäjuoksuhallissa tapahtuvaa juoksuharjoittelua jonka etuja ovat mm. lämpimät olosuhteet ja pitävä juoksualusta. Rasittavimmat harjoitukset tulisi tehdä talviharjoituskaudella ulkona sisäharjoittelun ollessa lihaskunto- ja nopeusharjoittelua. (Paunonen 2009, 10.)

Peruskestävyyttä kehittävä harjoitus voidaan toteuttaa mm. juoksemalla 60–100 metrin toistoja erittäin lyhyellä palautusajalla (harjoituksen kuormitus vastaa yhtämittaista kestojuoksua). Kiertävällä radalla suorat juostaan puhtaasti ja kaarteet rennosti (jalkoihin kohdistuva sivuttainen rasitus on vähäisempi). (Paunonen 2009, 10.)

Halliharjoittelussa juoksuteho voi helposti nousta liian suureksi. Juoksijan tulee talvella keskittyä peruskuntoharjoitteluun ja välttää kaiken harjoittelun siirtämistä sisätiloihin (keskuslämmitysilma on kuivaa ja ärsyttää hengityselimiä). (Paunonen 2009, 10.)

Halliharjoittelussa on käytettävä tuettuja harjoituskenkiä jalkojen ylirasituksen välttämiseksi. Juoksuratojen kallistetuissa kaarteista juoksemista tulisi välttää niiden aiheuttaman jalan vinon askelkosketuksen vuoksi. Nopeusharjoituksia on tehtävä säännöllisesti. (Paunonen 2009, 10.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Paunonen, Ari. 2009. Harjoittelu: Juoksua sisällä – Halliharjoittelun haitat – ja ratkaisut! Juoksija-lehti 10 (39. vuosikerta, 10.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.