perjantai 14. toukokuuta 2010

Kilpajuoksukenkä

Kilpajuoksukenkä on kilpailukäyttöön tarkoitettu tavallista harjoituskenkää kevytrakenteisempi ja kevyempi juoksukenkä. Aktiivijuoksijalla tulisi olla käytössään tuettu harjoituskenkä, kevyt harjoituskenkä ja kilpajuoksukenkä. Nykyisin kevyt harjoituskenkä voi vastata rakenteeltaan raskasta kilpajuoksukenkää. (Paunonen 2007, 47–48.)
”Kevytrakenteinen juoksija (mm. lapsi, nuori) voi käyttää kilpajuoksukenkää harjoituskenkänä koska tarve sisäkierron tukemiseen ei ole niin suuri kuin aikuisjuoksijalla” (mukaillen Paunonen 2007, 48).
Kilpajuoksukenkä säästää alhaisen painonsa vuoksi lihastyötä juoksun aikana. Eräät juoksijat pitävät kilpajuoksukenkää ketteryytensä takia parhaana maastokenkänä. Kevytrakenteinen kenkä sallii raskasrakenteista kenkää paremmin jalkaterän luonnollisen liikkeen. Kevyt juoksukenkä ei suojaa jalkaa sääolosuhteilta. (Paunonen 2007, 47–48.)

Kilpajuoksukengän juoksutuntumaa parannetaan mm. erinomaisella istuvuudella sekä lestin kapeudella, käyryydellä ja mataluudella. Kilpajuoksukengän painoa alennetaan mm. ohuilla ja ilmavilla rakenteilla ja se on tavanomaista harjoituskenkää taipuisampi. (Paunonen 2007, 47–48.)

Kilpajuoksijan tulee harjoitella kilpasuoritusta kilpailunomaisissa olosuhteissa. Yksi kilpailunomainen harjoitusmuoto on juoksu kilpajuoksukengillä. Kevyiden kenkien käyttö tulee aloittaa totutellen niiden vaatiman tuettuja harjoituskenkiä suuremman lihasvoiman ja paremman lihashallinnan vuoksi. (Paunonen 2007, 48.)

Kilpajuoksukenkää voidaan käyttää piikkareilla tapahtuvaan harjoitteluun rinnastettavana (kun halutaan välttää piikkarijuoksun aiheuttamaa vammautumista). Kilpajuoksukenkää ei yleensä voi käyttää jatkuvaan harjoitteluun koska se ei tuetun harjoituskengän tavoin suojaa nykyaikaisen kestävyysjuoksijan mukavuuteen tottunutta jalkaa. (Paunonen 2007, 48.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Paunonen, Ari. 2007. Paikoillanne, valmiit… kisakengät – Kevyet harjoitus- ja kilpakengät antavat vauhtia ja voimaa jalkoihin. Juoksija-lehti 4 (37. vuosikerta, 47–48.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.