maanantai 17. toukokuuta 2010

Vitamiinijumi

Vitamiinijumi on vitamiinien ali- tai ylisaannista seuraava harjoitus- ja juoksusuorituskyvyn, immuunijärjestelmän toiminnan ja terveydentilan alenema. Vitamiinijumi tulisi ennaltaehkäistä ravintovalmennuksen keinoilla ja pitoisuuksien suhteen luotettavia vitamiinilisäravinteita tulisi käyttää tarpeen mukaan tasapainoisen sekaruokavalion täydentäjänä. (Ilander 2004, 56–59.)
”Varo vitamiinijumia!” (pjo)
Vitamiinien riittävä ja säännöllinen saanti pitää yllä kehon aineenvaihduntatapahtumia. Eräitä vitamiinikohtaisia toimintaprosesseja kehossa ovat mm. seuraavat:
  1. B-vitamiinit (hikoilu ja harjoittelun määrä ja rasittavuus lisää tarvetta): energia-aineenvaihdunta; proteiiniaineenvaihdunta; punasoluprosessit
  2. C-vitamiini: kehon immuunipuolustus, käytetyn E-vitamiinin uudelleenaktivointi, palautumisen tehostaminen
  3. D-vitamiini: elimistön terveys (mm. juoksumurtuman ennaltaehkäisy), ei suoraa vaikutusta suorituskykyyn; kalanmaksaöljy voi aiheuttaa terveyshaittoja
  4. E-vitamiini: energia-aineenvaihdunta, keuhkojen limakalvon toiminta, lihassolujen rakenteen suojaus
  5. (fytokemikaalit: ennaltaehkäisevät karsinogeenisia mekanismeja, vähentävät DNA:n vaurioitumista, vähentävät vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvaurioita). (Ilander 2004, 56–59.)
Lisäravinteiden ylisaanti voi olla terveydelle vaarallista tai suorituskyvyn kannalta ilman lisähyötyä. Eräiden lisäravinteiden samanaikainen käyttö voi kumota niiden vaikutuksen elimistössä. Lisäravinteiden käyttöä ei saa aloittaa ilman selvitystä siitä, saadaanko niiden käytöstä hyötyä. Ravintoaineiden ravinnepitoisuudet voidaan selvittää ravitsemustaulukoista. (Ilander 2004, 56–59.)

Tasapainoinen sekaruokavalio sisältää urheilijan tarvitsemat perusravintoaineryhmät (mm. hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, ravintokuitu, vesi) ja ilman sitä suoritettu lisäravinteiden käytöstä ei saada parasta mahdollista hyötyä. Lisäravinteiden saannin tarkoitus on parantaa tavanomaisten ravintotekijöiden hyväksikäyttöä kehossa. (Ilander 2004, 58.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ilander, Olli. 2004. Kestävyyttä vitamiineista. Juoksija-lehti 2 (34. vuosikerta, 56–59.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.