lauantai 1. toukokuuta 2010

Kestävyysjuoksijoiden mielen rakenne

Kestävyysjuoksija on keskimääräistä sisäänpäin kääntyneempi. Kestävyysjuoksua juoksevat naiset vaikuttavat sisäänpäin kääntyneiltä koska heidän tunnekontrollinsa on tehokas. (Pekola 2003, 14.) Kestävyysjuoksu lajina edellyttää kapeaa sisäänpäin kääntynyttä huomiokykyä.
"Omistautunut kestävyysjuoksija on uskollinen itselleen, siis 'omituinen'" (mukaillen Pekola 2003, 14).
Kestävyysjuoksijan on vaikea ymmärtää toisten ajattelutapaa ja toisten ihmisten on vaikea ymmärtää kestävyysjuoksijan ajattelutapaa. Omasta itsestään suuntautuvia kestävyysjuoksijoita pidetään omituisina (mystikko, näkijä, taiteilija). (Pekola 2003, 14.)

Kestävyysjuoksijat ovat yleensä suhteellisen tasapainoisia persoonia. Suurimmassa osassa kestävyysjuoksijoita on keskimääräistä väestöä vähemmän mm. seuraavia ominaisuuksia (aakkosjärjestyksessä):

  1. alistamistarve (dominanssitaipumus, kukkoilunhalu)
  2. impulssikontrollin säätelyn vaikeus
  3. masentuneisuus
  4. neuroottisuus
  5. väkivaltaisuus (kielteinen aggressiivisuus). (Pekola 2003, 14.)
Kestävyysjuoksijat ovat yleensä keskimääräisiä älykkäämpiä. Kestävyysjuoksijoihin liitettäviä hyväksi koettuja persoonallisuuden piirteitä ovat mm. (aakkosjärjestyksessä):

  1. ahkeruus
  2. itsenäisyys
  3. järjestelmällisyys (systemaattisuus)
  4. kestävyys
  5. kärsivällisyys
  6. realistisuus
  7. toimintasuuntautuneisuus (tehtäväorientaatio, suorituskeskeisyys)
  8. tunnontarkkuus . (Pekola 2003, 14.)
Mikäli kestävyysjuoksija vajoaa juoksun aikana syvälle sisäiseen maailmaansa, hän suhtautuu uusiin tilanteisiin odottavasti välttäen välitöntä reagointia eteen nousevien tilanteiden suhteen. (Pekola 2003, 14.)

Kestävyysjuoksijat ovat ryhmänä keskimääräistä väestöä vakaampia (psyykkisesti vakaimpia ovat ultrajuoksijat). Ilman psyykkistä stabiliteettia ihminen ei kestä juoksun motorisesti yksitoikkoista liikettä. Lisäksi harjoittelu parantaa mielen vakautta. (Pekola 2003, 14.)

Edellä kirjoitettu ei koske juoksentelijoita (pjo).

KIRJALLISET LÄHTEET:
Pekola, Tapio. 2003. Kunto & terveys: kestävyysjuoksijoiden henkinen rakenne (Juoksija-lehti 3, 33. vuosikerta, 14.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.