keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Yleisimmät juoksuvammat

Yleisimmät juoksuvammat ovat juoksurasituksesta aiheutuvia tuki- ja liikuntaelimistön sairaustiloja. Juoksuvammat tulisi hoitaa nopealla ensiavulla ja oireenmukaisella hoidolla. Mikäli juoksuvamma edellyttää kuntoutusta, harjoittelu on järjestettävä korvaavilla lajeilla. (Anttila 2002, 22–26.)
”Varo vammajumia!” (pjo).
Yleisimmät juoksuvammat ovat akillesjänteen limapussin tulehdus, aristava akillesjänne, hyppääjän polvi, jalkapohjan kalvojänteen tulehdus, juoksijan polvi, lonkan limapussin tulehdus, penikkatauti ja rasitusmurtuma (yleensä sääriluu, myös jalkaterä ja reisiluun kaula). Vamma tulisi määritellä oikein ja hoitaa terveeksi pitkäaikaiselta vammasarjalta välttymiseksi. (Anttila 2002, 22–23.)

Rasitusvamma tulee hoitaa ennen harjoittelun jatkamista koska kipu muuttaa aina askelta ja juoksutekniikkaa. Tällöin ylirasitus voi muodostaa rasituksen toiseen kohtaan tuki- ja liikuntaelimistössä. Mahdollinen kipulääkekuuri on suoritettava lääkärin ohjeiden mukaan. (Anttila 2002, 22.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Seppo. 2002. Vältä vammakierre – Yleisimmät juoksuvammat. Juoksija-lehti nro. 2 (32. vuosikerta, 22–26). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.