keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Aikuisurheilun seinä

Aikuisurheilun seinä on juniori- ja aikuissarjojen vaativuustasojen erosta johtuva aikuissarjoihin siirtyvän nuoren urheilijan lyhytjänteisestä tulostavoittelusta johtuva motivaation vähäisyys. (Holmén 2009, 36–37.)
”Helppoihin voittoihin tottunut juniorijuoksija ei jaksa tehdä niin paljon työtä, että aikuisurheilun seinä jäisi taakse” (mukaillen Holmén 2009, 37.)
Juniorijuoksijan menestys perustuu muita aikaisempaan fyysiseen kypsymiseen, muita aikaisemmin aloitettuun harjoitteluun ja siitä johtuvaan muihin verrattuna runsaampaan harjoitteluun ja perinnöllisiin ominaisuuksiin (harjoittelu tuo tulosta vähällä vaivalla). Aikuisurheilijana menestyminen edellyttää kykyä kestää kovaa harjoittelua ja kehittyä sen johdosta sekä runsasta harjoittelua. (Holmén 2009, 37.)

Juniorijuoksijan tulisi harjoitella pitkäjänteisesti aikuisurheilijaksi tähdäten. Loistavaan junioriuraan keskittyminen tuhoaa todennäköisesti loistavan aikuisuran. Pitkän tähtäimen juoksijakehitystä ei pitäisi tuhota juniorimitalien vuoksi. Mm. kovia maitohappointervalleja ei tulisi harjoitella kasvuiässä. (Holmén 2009, 37.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Holmén, Janne. 2009. Janne Holmén: Miksi junioritähdet sammuvat? Juoksija-lehti 8 (39. vuosikerta, 36–37.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.