keskiviikko 12. toukokuuta 2010

D-jumi

D-jumi on D-vitamiinin matalasta saannista johtuva aliravitsemustila jossa elimistön toiminta heikkenee ja mm. luun rasitusmurtuma-alttius kasvaa. Muita D-jumin vaikutuksia voivat olla mm. kalsiumin imeytymisen, tasapainoaistin toiminnan ja vastustuskyvyn heikkeneminen. Sairastuvuuden sairastuvuus (mm. diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, syövät) voi lisääntyä D-jumin vuoksi. (Ilander 2009, 48–49.)
”Varo D-jumia!” (pjo).
Ravinnon D-vitamiinipitoisuus tulisi varmistaa käyttämällä D-vitamiinia sisältäviä ravinnonlisiä tasapainoisen sekaravinnon lisänä. D-vitamiinin liiallinen saanti on haitallista. Ravinnon D-vitamiinipitoisuus tulee tarkastaa ravintoarvotaulukoista. (Ilander 2009, 48–49.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ilander, Olli. 2009. Iso-D kunniaan. Juoksija-lehti 8 (39. vuosikerta, 48–49.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.