sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Kaunis, siro ja sopivan muodikas käyttökenkä

Kaunis, siro ja sopivan muodikas käyttökenkä on vahvan sosiaalisen statuksen omaava jalkine joka on ergonomisesti toimimaton. Naiset tavoittelevat jalkineilla enemmän pukeutumistyyliä kuin käyttömukavuutta ja jalkojen hyvinvointia. Jalalle aiheutuvan kuormituksen määrää vaikuttavat kävelyn ja seisomaan nousujen määrä. (Mykkänen 2004, 10-11.)

Käyrää lestiä (ns. banaanilesti, kaartuu hiukan sisäänpäin) käytetään luomaan siro vaikutelma. Kapea ja siro banaanilesti ei ole jalan rakenteen mukainen vaan pakottaa varpaat sisäänpäin tai toistensa lomiin. Askellus muuttuu sipsuttavaksi, se muuttaa alaraajojen ja selän toiminnan virheelliseksi. (Mykkänen 2004, 10-11.)

Tyypilliset naisen käyttökengästä aiheutuvat jalkavaivat ovat kantakalvon tulehdus, kantapiikki (liikaluun kasvu kantapään alapuolelle) ja vaivaisenluut. Kantakalvon tulehduksen voivat aiheuttaa mm. kantakalvoon kohdistunut isku tai kantakalvon venytys. Jalkineen ohut pohja tai lestin huono kiertojäykkyys voivat aiheuttaa tulehduksen. (Mykkänen 2004, 10.)

Kantapiikin voivat aiheuttaa mm. kova harjoittelu, liikaa käytetyt jalkineet, sopimattomat jalkineet ja ylipaino. Vaivaisenluiden syynä on sopimaton lesti. (Mykkänen 2004, 10.)

Ohutpohjainen ja siro korkokenkä voi aiheuttaa marssimurtuman tai olla syy hartia- ja niskasärkyyn (päkiäkävely korkokengällä aiheuttaa ylävartalon jännitystarpeen). Korkokenkiä käyttävien juoksijattarien tulisi kiinnittää huomio ylävartalon liikkuvuuden kehittämiseen. (Mykkänen 2004, 11.)

Jalkaterän poikittaisholvia tukevia lihaksia voidaan vahvistaa voimistelulla. Isovarvas alustaan -harjoituksessa isovarvas painetaan alustaan ja muut varpaat haritetaan ylöspäin (kehittää isovarpaan toimintaa varvastyönnön aikana). Varpaat nyrkkiin -harjoituksessa varpaat puristetaan nyrkkiin ja sen jälkeen koukistetaan ja ojennetaan nilkkaa (kehittää jalkaterän holvirakenteiden toimintaa). (Mykkänen 2004, 11.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Mykkänen, Raili. 2004. Kunto & terveys: Naisten käyttöjalkineet ja jalkojen hyvinvointi (Juoksija-lehti 5, 34. vuosikerta, 10-11). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.