maanantai 3. toukokuuta 2010

Proteiiniruokavalio-huuhaa

Proteiiniruokavalio-huuhaa on runsasta proteiinin saantia korostavien ruokavalioiden ravitsemuksellisten ominaisuuksien poikkeaminen yleisesti terveelliseksi katsotusta ravitsemustiedosta. Tunnettuja proteiiniruokavalioita ovat Atkinsin dieetti ja Zone-dieetti. (Anttila 2002, 15.)

Atkinsin dieetissä energiansaantijakauma on: hiilihydraatit 5-10 %, rasvat 60-70 % ja proteiinit 30 % ja Zone-dieetissä hiilihydraatit 40 %, rasvat 30 % ja proteiinit 30 %. Atkinsin dieetti on pitkällä aikavälillä epäterveellinen ja Zone-dieetti osittain ravitsemuksellisesti perusteeton. (Paula Hakala teoksesta Anttila 2002, 12.)

Neljä viikkoa runsaasti proteiinia nauttineilla juoksijoilla elimistö oli kuivunut ja munuaisten toiminta oli tavanomaisesta poikkeavaa. Proteiinidieetin katsotaan jo viikon kuluessa heikentävän urheilijan hapenottokykyä ja alentavan rasituksenkestoa. (Anttila 2002, 12.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Seppo. 2002. Kunto & terveys: Proteiinia kohtuudella (Juoksija-lehti 6, 32. vuosikerta, 15). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.