keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Vahva keskivartalo

Vahva keskivartalo on syvien asentolihasten hallinnasta ja voimasta muodostuva vartalon ryhdin ja liikkeiden keskus joka mahdollistaa kehon muiden osien sopusuhtaisen ja tarkoituksenmukaisen toiminnan. Vahva keskivartalo perustuu pallean, poikittaisen vatsalihaksen, vinojen vatsalihasten, multifidus-lihasten (selkä) ja lantionpohjan lihasten muodostaman pallomaisen rakenteen yhteistoimintaan. (Takala 2009, 44.)
”Vahva keskivartalo on kestävyysjuoksijan paras kaveri” (mukaillen Takala 2009, 44.)
Vahva keskivartalo mm. antaa pinnallisille lihaksille mahdollisuuden työskennellä taloudellisesti, pitää ryhdin hyvänä sekä mahdollistaa luontevan ja taloudellisen liikkumisen. Ilman vahvaa keskivartaloa juoksuasento on romahtanut ja rasitusvammojen todennäköisyys suuri. (Takala 2009, 44.)

Keskivartalon hallintaa kehittäviä liikuntamuotoja ovat mm. itämainen tanssi, latinalaiset tanssit, pilates, pesäpallo, nyrkkeily ja itämaiset taistelulajit. Myös mm. hiihto, melonta, ratsastus, tennis, pihatyöt ja golf edellyttävät keskivartalon hallintaa. (Takala 2009, 45.)

Keskivartaloharjoittelu edellyttää pitkäjänteisyyttä ja liikkeiden siirtämistä lihasmuistiin runsaiden toistojen avulla. Keskivartaloharjoittelun tulisi sisältää kaikki selkärangan liikesuunnat ja liikkeiden tekninen laatu on toistomäärää tärkeämpi. (Takala 2009, 44–45.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Takala, Anna. 2009. Keskusta kuntoon! Juoksija-lehti 8 (39. vuosikerta, 44–47.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.