sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Aamuharjoitus

Aamuharjoitus on aamulla heti ylösnousemisen jälkeen aloitettava juoksuharjoitus joka suoritetaan tyhjällä vatsalla. Aamuharjoitus voi vaikuttaa myönteisesti kiireisen ihmisen mielentilaan. (Pekola 2002, 70-71.)
"Aamuisin juoksevalla ihmisellä (luova ja tuottava) tuntuu olevan muita enemmän aikaa eri asioihin" (Pekola 2002, 71).
Sade ei ole este aamuharjoittelulle koska ihmisen iho on vedenpitävä ja "ei ole huonoja säitä, on vain huonoja vaatteita". Ja juoksua häiritseviä koiria on sateella vähemmän liikkeellä. (Pekola 2002, 71.)

Aamuharjoitus sopii useimmille ihmisille. Yleisiä periaatteita aamuharjoitteluun ovat (aakkosjärjestyksessä):
  1. aloitetaan harjoitus kotiovelta (ei vaivaa siirtymisestä)
  2. harjoitellaan kaikissa (kohtuullisissa) sääolosuhteissa
  3. harjoituksen kesto on 15-40 minuuttia
  4. käytetään vakiomittaista rutiinireittiä
  5. vauhti on aerobinen peruskuntonopeus
  6. vatsa on tyhjä (juodaan lasi vettä). (Pekola 2002, 70-71.)
Aamuharjoittelu voi tehostaa kehon painonhallintaa, alentaa leposykettä, alentaa verenpainetta ja laskea LDL-kolesterolin (haitallinen) tasoa. Aamuharjoittelu rauhoittaa mieltä. (Pekola 2002, 71.)

Raskas aamuharjoitus voi lisätä juoksijan sairastumisriskiä koska elimistön puolustusjärjestelmä on aamulla heikompi kuin myöhemmin päivällä. Lisäksi kova rasitus alentaa elimistön immuunipuolustusta. Normaali aamuharjoitus ei lisää sairastumisriskiä. (Anttila 2002, 14.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Seppo. 2002. Kunto & terveys: Kova aamutreeni vie vastustuskykyä (Juoksija-lehti 6, 32. vuosikerta, 14). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.
Pekola, Tapio. 2002. Ihmeellinen aamulenkki (Juoksija-lehti 6, 32. vuosikerta, 70-71). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.