keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Juoksutapahtuman ominaisuudet

Juoksutapahtuman ominaisuudet on luettelo tekijöistä joiden juoksijat kokevat tuovan lisäarvoa juoksutapahtumalle. Juoksija-lehti suoritti vuoden 1999 aikana kyselyn, jossa vastausmäärä (n) oli 230 kpl. (Paunonen 2000, 24.)

Suomessa järjestetään runsaasti pieniä juoksutapahtumia (tilanne 2000). Kysymyksen ”Nämä kriteerit vaikuttavat osallistumispäätökseeni” vastaukset olivat tärkeysjärjestyksessä seuraavat:
  1. tapahtuman etäisyys kotipaikkakunnalta
  2. tapahtuman maine
  3. tunnelma
  4. tapahtuman ilmoittelu
  5. osanottomaksun suuruus
  6. muut syyt (mm. hyvät järjestelyt, kulkuyhteydet, sarjajako)
  7. tapahtuman tuttuus
  8. palkinnot
  9. osallistujamäärät
  10. tuttavien suositukset
  11. tapahtuman oheispalvelut. (Paunonen 2000, 25.)
Juoksutapahtumalta toivottiin käytännön asioiden hyvää sujuvuutta. Kysymyksen ”Näitä palveluja toivon olevan tapahtumassa” vastaukset olivat tärkeysjärjestyksessä seuraavat:
  1. huolto reitin varrella
  2. peseytymistilat
  3. tarkasti mitattu reitti
  4. jälki-ilmoittautuminen
  5. huolto maalissa
  6. mitali
  7. tulosluettelo kotiin
  8. palkinnot parhaille
  9. T-paita
  10. paljon yleisöä
  11. muut palvelut (mm. arvotavaroiden säilytys, lapsiparkki, oheispalveluja, urheiluvälineiden myyntiä)
  12. palkintojenjako- ja arvontatilaisuus
  13. kuulutukset tapahtumapaikalla
  14. musiikki tapahtumapaikalla. (Paunonen 2000, 25.)
Kyselyyn vastaajat toivoivat mm. seuraavia asioita (vuoden 1999 tilanne): internet toimii ennakkotietojen ja tulostietojen jakelumediana, samalla seudulla ei ole samanaikaisesti useita juoksutapahtumia ja tiedusteluihin vastaava henkilö tietää tapahtumasta kaikki asiat. Juoksutapahtuman runsasta ja monissa medioissa tapahtuvaa markkinointia pidettiin tärkeänä. (Paunonen 2000, 25.)

Osa maratonmatkoista voidaan ostaa vain pakettimatkana (mm. Lontoo, New York) . Juoksumatkaa valittaessa tulisi hankkia tietoa muiden juoksijoiden kokemuksista kyseisestä markanjärjestäjästä. Matkanjärjestäjällä tulee olla kokemusta juoksumatkan järjestämisestä, maratonista, sen reitistä ja paikallisista erikoisjärjestelyistä. (Järvimäki 2000, 58.)

Juoksumatkasta tulee selvittää sen sisältämien palvelujen laajuus. Matkanjärjestäjä voi myydä vain matkat ja majoituksen, ja juoksija vastaa itse kaikesta kilpailuun liittyvästä. Majoituksen tulisi olla maalin lähellä, jos lähtö on eri paikassa kuin maali. (Järvimäki 200, 58.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Järvimäki, Ilkka. 2000. Juoksija matkalla: Juoksumatkan valintaohjeita. Juoksija-lehti 2 (30. vuosikerta, 58.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.
Paunonen, Ari. 2000. Hyvä huolto ja täsmälliset järjestelyt tärkeimpiä – Juoksutapahtumat puntarissa. Juoksija-lehti 2 (30. vuosikerta, 24–25.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.