sunnuntai 2. toukokuuta 2010

Selkäjumi

Selkäjumi on alaselän kivuista aiheutuva vaikeus käyttää kehoa fyysiseen toimintaan. Selkäjumi aiheutuu yleisimmin selkää tukevien lihasten heikkoudesta ja puutteellisesta toiminnasta. (Anttila 2002, 22-23.)
"Varo selkäjumia!" (pjo).
Alaselän kipujen ennaltaehkäiseminen tapahtuu vahvoilla ja hallitusti toimivilla vartalolihaksilla. Selkäjumin riskitekijöitä ovat mm. seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. alaraajojen huomattava pituusero
  2. auton huomattava kuljettaminen
  3. keskivartalon heikko lihastuki selälle
  4. liikunnan vähäisyys
  5. staattinen jännitys selän pehmytkudoksissa
  6. tapaturmat
  7. tavaroiden nostelu selkää vahingoittaen
  8. tupakanpoltto
  9. työperäinen rasitus (istuminen, staattiset asennot, tavaroiden nostelu, tärinä)
  10. yliliikkuvuus
  11. ylipaino. (Anttila 2002, 22 ja 24.)
Vartalolihaksista tärkeimmät ovat syvät vatsalihakset jotka tukevat oikein jännitettyinä selkää edestä lisäämällä vatsan sisäistä painetta. Harjoitteiden suoritus on aloitettava suorien vatsalihasten jännittämisellä jotta keskivartalotuki toimisi. (Anttila 2002, 22-23.)

Kylkilihakset tukevat vatsaonteloa ja selkää sivuilta. Yhdessä syvien vatsalihasten kanssa ne muodostavat keskivartalon dynaamisen tuen. Staattiset pitoharjoitukset lyhyillä liikeradoilla ohjelmoivat ja vahvistavat vartalolihaksia tukemaan selkää. (Anttila 2002, 25.)

Lantio toimii selkärangan ja alaraajojen liikkeiden tukipisteenä ja sen asento on selän ja alavartalon toiminnan kannalta tärkeä. Jalan etu- ja takaosan lihasten kireys vaikuttaa lantion kautta selän asentoon ja toimintaan. Selän toiminta voi myös olla syy mm. reiden takaosien kipuihin. Lonkan seudun lihasharjoitteilla tulee lisätä lonkan liikkuvuutta ja voimaa. (Anttila 2002, 25.)

Välilevyjen aineenvaihdunta pidetään hyvänä sopivalla kuormituksella johon liittyy pumppaava liike. Paine ja tärinä heikentävät välilevyjen iskunvaimennusominaisuuksia ja täydellinen liikkumattomuus pahentaa selän kiputiloja. (Anttila 2002, 24-25.)

Venyttely ja muu harjoittelu on suoritettava oikeilla liikeradoilla ja keskivartalon sekä lantion hallinta säilyttäen. Huonosti suoritettu venyttely voi pahentaa selän kipua ja heikentää lantion hallintaa sekä lisätä selän yliliikkuvuutta. (Anttila 2002, 24-25.)

Hyväkuntoiset, kimmoisat ja oikea-aikaisesti työskentelevät vartalolihakset vaimentavat selkärankaan kohdistuvia voimia. Pelkkä keskivartalon lihasvoima ei suojaa selkää kiputiloilta. (Anttila 2002, 24.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Seppo. 2002. Selkäjumppa suojaa selkää - Selkäsärky seis (Juoksija-lehti 10, 32. vuosikerta, 22-25.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.