”Varo kuormitusjumia”! (pjo).Ylikuormitustila voi olla sen luonteen mukaan lyhytaikainen ja lievä (palautumisaika 1–2 viikkoa), pitkäaikainen ja vakava (palautumisaika useita kuukausia) tai paikallinen ylikuormitustila (palautumisaika alle viikko). Paikallinen ylikuormitustila ilmenee lihaskipuna ja väsymyksenä ilman muita oireita. Vakavan ylikuormituksen palautumisaika on verrannollinen tilan kehittymisaikaan. (Arja Uusitalo–Koskinen teoksesta ei tekijätietoja 2001, 16.)
Ylikuormitustilan yleiset tavalliset oireet ovat suorituskyvyn aleneminen ja väsymys. Vaihtelevia oireita ovat lisäksi mm. hikoilupuuskat, irtiottokyvyn puute, keskittymiskyvyn aleneminen, lihaskivut, lihaskoordinaation heikkeneminen, masennus, motivaation aleneminen, muutokset ruokahalussa, reaktionopeuden aleneminen, seksuaalinen haluttomuus, sydämen tykytys, unettomuus, vireystilan aleneminen ja/tai ärtyneisyys. (Arja Uusitalo–Koskinen teoksesta ei tekijätietoja 2001, 16.)
Ylikuormitustila voi olla invalidisoiva sairaus. Urheilijan ylikuormitustilan syitä voivat olla mm. seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
- palauttavien harjoitusten ja toimenpiteiden puuttuminen tai vähäisyys
- merkittävästi lisääntynyt ja laadultaan muuttunut harjoittelukuormitus
- sairaus
- taloudelliset, sosiaaliset ja psyykkiset vaikeudet
- yksipuolisesti kuormittava harjoittelu. (Arja Uusitalo–Koskinen teoksesta ei tekijätietoja 2001, 16.)
KIRJALLISET LÄHTEET:
Ei tekijätietoja. 2001. Kunto & terveys: Urheilijan ylikuormituksesta. Juoksija-lehti 4, (31. vuosikerta, 16.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.