keskiviikko 12. toukokuuta 2010

Viivästynyt lihaskipu (Delayed Onset Muscle Soreness, DOMS)

Viivästynyt lihaskipu (Delayed Onset Muscle Soreness, DOMS) on kipu, joka alkaa 12–48 tuntia rasituksen päättymisen jälkeen. Tyypillisesti kipu alkaa seuraavana aamuna rasituksen jälkeen ja sen kesto on yleensä 5–10 päivää (voimakkain kipu 1–2 vrk rasituksen jälkeen). (Syrjälä 2001, 58.)
"Kevyt liikunta lievittää lihaskipua ja lihasjäykkyyttä” (Syrjälä 2001, 58.)
Kevyt harjoittelu lisää lihaksen verenkiertoa ja aineenvaihduntaa nopeuttaen toipumista viivästyneestä lihaskivusta. Muita hoitotoimenpiteitä voivat olla mm. hieronta, kylmä–kuuma –hoidot ja venyttely. (Syrjälä 2001, 58.)

Lihakset kipeytyvät helposti, kun rasitus on normaalia pidempi, teholtaan kovempi tai äkillinen. Viivästyneen lihaskivun ennaltaehkäisy perustuu monipuoliseen harjoitteluun. Lihakset on venytettävä ja verryteltävä ennen rasitusta. (Syrjälä 2001, 58.)

Tehokkaaseen harjoitteluun kuuluu ajoittain harjoittelun vieminen viivästynyttä lihaskipua aiheuttavalle tasolle. Lihaskipu on tällöin merkki harjoituksen riittävästä kuormituksesta ja siitä, että keho korjaa lihasvauriot ja vahvistaa lihasta. (Syrjälä 2001, 58.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Syrjälä, Teppo. 2001. Vammat: Lihaskipu iskee viiveellä. Juoksija-lehti 4, (31. vuosikerta, 58.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.