sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Alaraajan limapussin tulehdus

Alaraajan limapussin tulehdus (bursiitti) on (vihlova) kiputila lantion, poljen tai nilkan nivelen pehmytkudosrakeiseen kuuluvassa jänteiden ja luiden välistä kitkaa vähentävässä limapussissa. Limapussin tulehduksen syynä voi olla mm. siihen kohdistunut kehonsisäinen mekaaninen rasitus (jänteen hankautuminen ja paine) tai ulkopuolinen tapaturma (isku- tai painevamma). (Anttila 2006, 62-63.)
"Juoksijan polvi: IT-jänteen hankaussyndrooma (polven ulkosyrjän kipu)" (Anttila 2006, 62).
Limapussin tulehdukseen liittyvä kipu voi olla niin voimakas, että se estää liikkumisen. Yleensä kipu esiintyy juoksun aikana. Epäselvissä kiputiloissa (polvi: nivelkierukan repeämä; nilkka: akillesjänteen tulehdus jne.) lääkärin tulisi suorittaa diagnoosi. (Anttila 2006, 62-63.)

Limapussin tulehduksen oireet voivat muistuttaa muita pehmytkudosvammojen oireita. Yleensä limapussin tulehdusta hoidetaan mm. kylmähoidolla, levolla, lihaskunnon parantamisella, tulehduskipulääkityksellä, venyttelyllä ja ärsyttävien tekijöiden poistamisella (mm. huonosti istuvat juoksukengät). Kortisonipistosta tai limapussin tyhjennystä tai poistoa voidaan käyttää hoitona. (Anttila 2006, 62-63.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Ilkka. 2006. Kunto & terveys: Tulehtunut kitkanpoistaja (Juoksija-lehti 8, 36. vuosikerta, 62-63). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.