keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Kestävyysjuoksun ymmärtäminen

Kestävyysjuoksun ymmärtäminen on oppimistapahtuma joka tapahtuu ensin itse eläen ja sitten sivustakatsojana ymmärtäen. Juoksijaksi kehittyvä lukee muiden juoksijoiden katsetta, kävelytyyliä, olemusta ja ryhtiä. (Pekola 2003, 6.)
"Fyysisen passiivisuuden valinnut henkilö ajattelee että lukeminen voi korvata liikunnan. Mutta mikään kirjatieto ei voi korvata juoksijan ensi käden yhteyttä maantiehen, kukkaketoihin ja hevosiin, jotka aina tuntevat hengenheimolaisuutta kaikkien ravureiden kanssa. Maantien ja luonnon tuoksu säilyy juoksijan muistissa koko elämän ajan" (mukaillen Pekola 2003, 6.)
Urheilun kirjatiedosta (tuloksista jne.) keskustelu on helppoa, se ei edellytä rohkeutta paljastaa sisäistä maailmaa. Siksi urheilupalstat ovat niin suosittuja. (Pekola 2003, 6.)

Juoksijan kokemuksellista tietoa ei voi välittää eteenpäin kirjallisen ilmaisun kautta. Juokseminen kertoo ihmiselle sekä juoksun raskaat että kevyet puolet. Ilman kosketusta kestävyysjuoksun sieluun laji näyttää järjettömältä. (Pekola 2003, 6.)

Kestävyysjuoksua on silti turha selittää. Ne, jotka ymmärtävät, eivät selityksiä tarvitse. Ja jotka tarvitsevat selityksiä...

KIRJALLISET LÄHTEET:
Pekola, Tapio. 2003. Pääkirjoitus: Kuvien kertomaa (Juoksija-lehti 4, 34. vuosikerta, 6.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.