sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Juoksukengän huolto

Juoksukengän huolto on toimenpiteiden kokonaisuus jonka tarkoituksena on säilyttää juoksukengän alkuperäiset ominaisuudet ja käyttömukavuus laskennallisen kilometrimäärän verran. Uuden juoksukengän laskennallinen käyttöikä on 500-1000 km. (Viljanen 2006, 65.)
"Juoksukengät kaipaavat hellyyttä" (Viljanen 2006, 65).
Juoksukenkiä rasittavia tekijöitä ovat mm. hajun muodostus (mm. voihapon eltaantuminen), jalkojen hikoilu, kosteus, pöly ja tiesuola. Juoksukenkien huoltoon kuuluvat mm. seuraavat toimenpiteet (aakkosjärjestyksessä):
  1. kuivataan kengät hellävaraisesti (jotkut materiaalit kutistuvat jo kuivauskaapissa)
  2. käytetään kahta vuoroin lepäävää kenkäparia samanaikaisesti
  3. ostetaan kengät tarpeen mukaan (varastointi heikentää kengän materiaalien ominaisuuksia)
  4. pestään kengät ja pohjalliset erikseen hellävaraisesti käsin haaleassa vedessä miedolla pesuaineella (ei pesukoneessa)
  5. pidetään välipohja kuivana (kostea välipohja menettää iskuvaimennuskykyään jopa 50 %)
  6. poistetaan pohjallinen kengästä kuivauksen ajaksi
  7. puhdistetaan Gore-Tex-päällysteiset kengät nihkeäpyykimisellä tai harjalla. Käytetään materiaalille tarkoitettua hoitoainetta
  8. suojataan kengät auringon UV-valolta. (Viljanen 2006, 65.)
Kengän kulumisen seuraaminen ulkoisen kulumisen perusteella on epävarmaa, koska välipohjan ominaisuudet voivat olla menetetyt vaikka ulkopohjassa on vain vähäisiä merkkejä kulumisesta. Juoksukengän ominaisuuksien häviämiseen vaikuttavat mm. juoksualusta, juoksijan paino ja juoksutekniikka. (Viljanen 2006, 65.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Viljanen, Jukka. 2006. Tuoteinfo: Juoksukengät kaipaavat hellyyttä (Juoksija-lehti 10, 36. vuosikerta, 65). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.