tiistai 27. huhtikuuta 2010

Talvijuoksu

Talvijuoksu on juoksua joka suoritetaan kylmässä ja juoksualustaltaan vaativassa ympäristössä. Talvijuoksu edellyttää hyvää tilannetietoisuutta kehon ja ympäristön olosuhteiden suhteen.

Talvijuoksuun pätevät samat säännöt kuin muinakin vuodenaikoina tehtävään juoksuharjoitteluun. Talvijuoksussa tulee lisäksi kiinnittää huomiota mm. seuraaviin asioihin (aakkosjärjestyksessä):
  1. ennaltaehkäistään vaikeista harjoitusolosuhteista seuraavat rasitusvammat
  2. harjoitellaan keli (kylmyys, alustan laatu) huomioonottaen
  3. suojataan kaula ja hartiat kylmältä ennaltaehkäisten niiden jännittymistä
  4. käytetään korvaavia harjoituksia (mm. juoksumatto, perinteinen hiihto, vesijuoksu) kun pakkanen on kova tai juoksualusta vaikea
  5. käytetään nilkkasuojaimia akillesjänteen pitämiseksi lämpimänä
  6. käytetään pitäviä juoksualustoja
  7. pukeudutaan kerrospukeutuen kehon suoritusresurssien ylläpitämiseksi
  8. säilytäetään hyvä ja tarkka juoksutekniikka
  9. vältetään huonoilla juoksualustoilla juokemista (mm. jääkeli, loska)
  10. vältetään pukeutumisessa liiallista lämmöneristystä (lisää tarpeetonta hikoilua). (Anttila 2009, 30-35.)
Juoksijan tulee sairastaa vilustumissairaudet ilman juoksuharjoittelua. Veriarvojen mittauttaminen voi kertoa sen, että väsymys johtuu raudan alisaannista. Juoksijan, jonka olo on erittäin väsynyt, tulisi keskustella urheilulääkärin kanssa. (Anttila 2009, 30-36.)

Talven juoksuharjoittelussa tulisi huolehti riittävästä D-vitamiinin saannista. Juoksuharjoitukset on suunnattava peruskestävyyden ja vauhtikestävyyden kehittämiseen. Kehon lämpötasapaino seka energia- ja nestetasapaino olisi palautetava välittömästi harjoituksen jälkeen. (Anttila 2009, 30-36.)

Talvijuoksun harjoittelun tulee olla joustavaa (olosuhteet huomioivaa), juoksun perusominaisuuksiin painottuvaa ja riittävän palauttavaa. Harjoittelun nousujohteisuuden on suuntauduttava kilpailukauden päätavoitteeseen. (Anttila 2007, 30-36.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Seppo. 2009. Tervetuloa talvi (Juoksija-lehti 10, 39. vuosikerta, 30-35). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.