maanantai 26. huhtikuuta 2010

Suolimassan poisto

Suolimassan poisto on ennen rasitusta tehtävä toimenpide jolla pyritään harjoituksen yhtäjaksoisen jatkamisen mahdollistamiseen. Juoksun tärähtävä liike edesauttaa suolimassan siirtymistä paksusuolesta peräsuoleen jolloin voi muodostua tarve tyhjentää suolen sisältö. (Ilander 2007, 64.)

Muita suoliston toimintaa liittyviä fyysisen rasituksen aikaisia tilapäisiä toiminnallisia ongelmia voivat olla mm. kylkipistos, mahan turvotus, nesteen imeytymishäiriöt, ripuli, suolikaasun muodostuminen ja suolistokouristukset. Toistuvan vatsavaivan syynä voi olla mm. lääkinnällistä diagnoosia ja hoitoa vaativa maha- tai suolistosairaus. (Ilander 2007, 67.)

Suolimassaa voidaan pyrkiä poistamaan ennen harjoitusta tapahtuvalla hyppyjä ja juoksua sisältävällä lämmittelyllä. Harjoituksiin tulisi varautua pitämällä ruoansulatuskanava tyhjänä (mm. sulamaton ravintokuitu, rasva, sokeri). (Ilander 2007, 64 ja 67.)

Suolimassan poistoon rinnastettava toimenpide on suolikaasun poisto. Ripuli voi vaatia vetisen suolimassan poistamista harjoituksen aikana.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ilander, Olli. 2007. Posti: Pusikkoreissuja lenkillä (Juoksija-lehti 5, 37. vuosikerta, 64). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.
Ilander, Olli. 2007. Postilaatikko: Vatsan toiminta juoksussa - ripulia ja vatsakramppeja (Juoksija-lehti 5, 37. vuosikerta, 67). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.