sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Suolapalautus pitkäkestoisessa juoksussa

Pitkäkestoisen juoksun suolapalautus on ravitsemusvalmennuksen menetelmä jolla lisätään elimistön natriumin määrää hyponatremian (vulg. vesimyrkytys) ennaltaehkäisemiseksi. Arvoidaan että vesimyrkytyksen riski on olemassa 4 tuntia kestävän yhtäjaksoisen juoksun tai muun rasitustilan jälkeen. (Anttila 2006, 72.)
"Elimistö kykenee hyödyntämään noin 8 dl nestettä tunnissa maratonjuoksun aikana" (Anttila 2006, 72).
Kalium ja mangesium eivät vaadi suolapalautusta koska niiden määrä ei muutu liikaa pitkässäkään rasituksessa. Harjoiteltaessa kuumassa ilmastossa ei juomaan tarvitse yleensä lisätä suolaa, koska elimistön natriumin saanti tapahtuu suolaisten elintarvikkeiden (mm. leipä) kautta. (Anttila 2006, 72.)

Suolapalautuksen suuruus riippuu nautittavan nesteen määrästä eli suoritusympäristön lämpötilasta. Riittävän suuri natriumin saanti (1-3 % ruokasuolaliuos) tilapäisesti kuormittavan rasituksen aikana kuumissa olosuhteissa parantaa juoksusuorituskykyä. Yli 3 %:n pitoisuuksilla suolaliuoksen imeytyminen alenee. (Anttila 2006, 72.)
"Ultrajuoksijoiden helteellä hyväksi havaitsema 0,25 %:n ruokasuolaliuos saadaan aikaan lisäämällä puoli teelusikallista (2,5 grammaa) ruokasuolaa litraan vettä" (Viljanen 2007, 8).
Pitkäkestoisen suorituksen aikana tulee huolehtia hiilihydraatti-, natrium- ja nestepalautuksesta rasituksen aikana. Tavanomaisessa elämässä tulee noudattaa matalasuolaista ruokavaliota runsassuolaisen ruokavalion aiheuttamien sairauksien vuoksi. (Anttila 2006, 72.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Anttila, Seppo (toim.) 2006. Kunto & terveys: Suola, ei mikään myrkky maratonilla (Juoksija-lehti 6, 36. vuosikerta, 72-73). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.
Viljanen, Jukka (toim.) 2007. Terveys & kunto: Suolaa juomaan, mutta ei liikaa(Juoksija-lehti 1, 37. vuosikerta, 8). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.