keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Runner's high- ja Runner's low -kokemus

Runner's high- (huippukokemus) ja Runner's low (liikuntadeprivaatio) -kokemus ovat kestävyysjuoksuharjoittelussa mahdollisesti esiintyviä tunnetiloja. Runner's high on voimakas myönteinen tunne ja Runner's low enemmän tai vähemmän kielteinen tunne. (Ojanen teoksesta Ojanen, Svennevig, Nyman & Halme 2001, 141-143.)

Runner's high -kokemus esiintyy sen saavuttaneilla keskimäärin noin joka 3. juoksun yhteydessä. Runner's high -kokemusta kuvaavat mm. seuraavat asiat (aakkosjärjestyksessä):
  1. aika ja paikka koetaan epätodellisina ("ruumiista irtautuminen")
  2. kokemus on kokonaisvaltainen
  3. kokemus on palkitseva itsessään
  4. minuus koetaan ei-persoonallisena, johonkin sulautuneena
  5. suorituskyky koetaan voittamattomana. (Ojanen teoksesta Ojanen, Svennevig, Nyman & Halme 2001, 141-143.)
Runner's high:in kuuluu mm. alistuminen, ihmettely, kunnioitus ja nöyryys ja siihen liittyviä tunteita ovat mm. eheys, ilo (jopa riemu), ilmaisevuus ja spontaanius. Runner's high ei ole harvinainen, mutta kaikki eivät ole sitä kokeneet. (Ojanen teoksesta Ojanen, Svennevig, Nyman & Halme 2001, 141-142.)

Runner's low on juoksutaukoon liittyvä mielialan lasku. Runner's low:n oireita voivat olla mm. ahdistuneisuus, alakuloisuus, masentuneisuus ja syyllisyys sekä muut stressioireet. Yleensä itsestä aiheutumaton juoksutauko turhauttaa enemmän kuin itse päätetty juoksutauko. (Ojanen teoksesta Ojanen, Svennevig, Nyman & Halme 2001, 142-143.)

Runner's low:n oireet poistuvat 1-2 viikon kuluessa juoksuharjoittelun jatkamisesta. Juoksutauko voi olla johtamatta Runner's low -kokemukseen. (Ojanen teoksesta Ojanen, Svennevig, Nyman & Halme 2001, 141-142.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ojanen, Markku, Svennevig, Hanna, Nyman, Markku & Halme, Juha. 2001. Liiku oikein - voi hyvin: Liikunnan merkitys hyvinvoinnille. Helsinki: Liikuntatieteellinen seura.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.