sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

Kylmähoito

Kylmähoito on hoitotoimenpide jossa kudosten lämpötilaa alennetaan. Kylmähoitoa käytetään mm. palauttavana hoitona sekä rasitusvammojen ja äkillisten vammojen hoitossa. Kylmähoitoon liittyy paleltumavaara eikä se sovellu suoritettavaksi ennen raskasta rasitusta. (Paunonen 2006, 6-7.)

Palauttavana hoitona kylmähoitoa käytetään lieventämää rasituksen luomaa ns. hälytysreaktiota (lievä tulehdus ja kipu, turvotus). Rasitusvammojen hoitona kylmähoitoa käytetään lieviin, hitaasti syntyneisiin ja pitkäaikaistuneisiin tulehdustilassa oleviin kudosvammoihin. (Paunonen 2006, 6-7.)

Äkillisen kudosvamman hoidossa käytetään kylmää, kompressiota ja kohoasentoa. Pelkkä kylmähoito ei riitä, koska kylmävaikutus menetetään noin 20 min kuluttua elimistön aloittaessa kudoksen lämmittämisen verenkierron avulla. Kohoasento tehostaa kudoksen verenkierron vähentämistä. (Paunonen 2006, 6-7.)

Äkillisten kudosvammojen hoidossa kylmähoito ehkäisee vamma-alueen verenpurkaumaa (verihyytymä), hapen puutteesta aiheutuvia kudosvaurioita, turvotusta ja lihasaihion painetta. Kylmähoitoa jatketaan 6-24 tuntia niin, että 2 tunnin jaksoihin sisältyy noin 30 min kylmähoitoa. (Paunonen 2006, 6.)

Kylmähoidon pituus on sovitettava väliaineen lämmönjohtokykyyn ja kylmähoidon suoritustapaan (jääpala, jäävesiallas, kylmä vesi, kylmäsuihke tai -geeli, lumi, jne.) (Paunonen 2006, 6-7). Avantouinti on menetelmä jossa kylmähoito kohdistuu koko vartaloon.

Alhainen lämpötila alentaa mm. lihaksen aineenvaihdunnan nopeutta, koordinaatiota, nopeutta, taloudellisuutta ja nopeutta. Kylmähoitoa ei käytetä ennen lihaksen rasittamista. (Paunonen 2006, 7.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Paunonen, Ari. 2006. Kylmä palauttaa ja parantaa (Juoksija-lehti 10, 36. vuosikerta, Liite: Harjoituspäiväkirja 2007, 6-7). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.