keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Hiilarijumi

Hiilarijumi on lihasten energiaksi tarvitseman glukoosin liian pienen saannin aiheuttama suorituskyvyn aleneminen. Lisäksi hiilarijumi kuluttaa lihasmassaa.
"Varo hiilarijumia!" (pjo)
Hiilihydraattipalautus on ravintovalmennuksen menetelmä jonka tarkoituksena on pitää kehon lihasten energiantuotantoon tarvitseman glukoosin määrä riittävänä. Glukoosin loppuminen lisää voimakkaasti lihasproteiinin hajoamista ja tekee harjoittelusta lihaksia kuluttavaa. (Ilander 2004, 13.)

Tasapainoisesti hiilihydraatteja sisältävä ravinto pitää yllä juoksijan ravintotasapainoa ja mahdollistaa nousujohteisen harjoittelun. Hiilihydraatteja rajoittava ruokavalio sopii henkilöille, jotka eivät harrasta liikuntaa mutta ei juoksijalle. (Ilander 2004, 13.)

Kohtuutehoisessa liikunnassa 70-kiloinen henkilö kuluttaa keskimäärin 1-2 g/min glukoosia ja anaerobisella kynnyksellä tapahtuvassa kuormituksessa noin 4 g/min. Levossa ja erittäin kevyessä liikunnassa rasva toimii lihasten ensisijaisena polttoaineena ja keskushermosto glukoosia 0,07 g/min (100 g/vrk).(Ilander 2004, 13.)

Glykogeenivarastojen päivittäinen täydentäminen ylläpito riittävällä hiilihydraattisaanilla suojelee kehon lihasmassaa. Runsas proteiininsaanti ei korvaa hiilihydraatin saantia runsaasti glykogeenia kuluttavan harjoittelun aikana. Lihasproteiinin hajoaminen on hidasta ja tuottaa liian vähän energiaa jotta kova harjoittelu onnistuisi (harjoittelun teho putoaa tasolle jossa rasva-aineenvaihdunta tuottaa energiaa). (Ilander 2004, 13.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ilander, Olli. 2004. Kunto & terveys: Suojele lihaksistoasi ravinnon avulla (Juoksija-lehti 6, 34. vuosikerta, 12-13.). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.