keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Koirakoulutuksen keinot

Koulutettu koira kykenee olemaan rauhallinen ja rentoutunut tilanteesta riippumatta ja sietää kohtuullista yksinoloa. Koulutettu koira sopeutuu moniin tilanteisiin, oppii ja mukautuu kodin ja muiden ihmisyhteisöjen elämään. (Fisher & Miller 2009, 8.)

Koirakoulutusta suorittavat tietoisesti tai tietämättään kaikki koiran kanssa vuorovaikutuksessa olevat ihmiset. Koira oppivat tekemällä havaintoja kaikesta niiden ympärillä tapahtuvasta. (Fisher & Miller 2009, 10.)

Koiran tapaa toimia tulisi muuttaa tekemällä toivottu käyttäytyminen koiran kannalta palkitsevaksi (positiivinen vahvistaminen) tai ei-toivottu käyttäytyminen ei-palkitsevaksi (negatiivinen rankaiseminen). Kaikki koiran käyttäytymisestä muuttavat keinot ovat:
  1. positiivinen vahvistaminen (P+): tapahtunut toivottu toiminta palkitaan
  2. negatiivinen rankaiseminen (R-): tapahtunut ei-toivottu toiminta jätetään palkitsematta
  3. negatiivinen vahvistaminen (P-): toivottu toiminta saadaan aikaan pakottamalla (koiralle epämieluisaa)
  4. positiivinen rankaiseminen (R+): toivottu toiminta saadaan aikaan pakottamalla (pakotus loppuu, kun toiminta toteutuu; koiralle epämieluisaa). (Fisher & Miller 2009, 11.)
Kohdat 3 ja 4 ovat väkivaltaisia (pakottamalla tapahtuvia) keinoja muuttaa koiran käyttäytymistä. Niitä ei tule käyttää koiraa kasvatettaessa ja koulutettaessa. (Fisher & Miller 2009, 11.)

Klassinen ehdollistaminen (Pavlovin koira) on sattumanvaraiseen ärsykkeeseen (esim. naksaus) asioiden läheisyyden avulla liitetty käyttäytymismalli. Operantti ehdollistaminen on käyttäytymismalliin liittyvän palkitsevan asian motivoima käyttäytymismalli (mm. ihmistä vastaan hypitään, koska se tuo koiralle huomiota). (Fisher & Miller 2009, 11.)

Kouluttamaton, epävarma ja ikävystynyt koira käyttäytyy yleensä epäsosiaalisesti. Koiran kouluttamisen syy on se, että koira noudattaa oppimiaan käyttäytymismalleja kaiken aikaa. (Fisher & Miller 2009, 8.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Fisher, Sarah & Miller, Marie. 2009. 100 toimivaa vinkkiä - Kouluta koirasi. Suomentanut Tuula Syvänperä. Kiina: Gummerus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.