maanantai 26. huhtikuuta 2010

Takareiden ja pakaran juoksurullaavuuden harjoittelu

Haitarijuoksuharjoitus on rullaavaa askelta kehittävä takareiden supistus-rentous tilan tunnistamista edellyttävä tekniikkaharjoitus. Harjoitus on suorittava rennosti, pumppaavasti ja hyvällä rytmillä. Käsitekniikka tukee juoksuaskelta. (Helander 2007, 62.)
"I am rolling, rolling on the road" (pjo).
Juoksuaskeleen polvinoston aikana kantapää viedään suoralla liikeradalla pakaran alle, kantapää pyörähtää rennosti pakaran alla ennen eteenpäin siirtymistään, ojentumistaan ja painumista terävään askeliskuun vartalon painopisteen kohdalla. Harjoitus voi kehittää takareiden aineenvaihduntaa ja voimaa. (Helander 2007, 62.)

Piiskajuoksuharjoitus on rullaavaa askelta kehittävä takareiden ja pakaran supistus-rentous tilan tunnistamista edellyttävä tekniikkaharjoitus. Harjoitus voi auttaa aistimaan oikean tavan käyttää takareiden ja pakaroiden lihaksia askeliskun painamisessa vartalon painopisteen kohdalle. (Helander 2007, 62.)

Juostaan hiljaa päkiöillä vieden lantio korostetusti eteen (kädet ristiselän kohdalla takana korostavat asentoa). Jalka heitetään suorana eteen ja painetaan painopoisteen alle takareiden ja pakaroiden lihaksilla. Askelisku on nopea sipaisu. Kun askeltiheys kasvaa, jalkojen liike muistuttaa piiskan iskua. (Helander 2007, 62.)

Näitä tekniikkaharjoituksia voi tehdä mm. ennen vetoharjoittelua tai teholtaan 1/5-juoksuharjoituksen jälkeen. Kutakin liikettä tehdään 2-4 kertaa 20-30 metriä. (Helander 2007, 62.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Helander, Tuija. 2007. Tuija Helanderin jumppaliikkeitä: Juoksuaskeleeseen tehoa ja rullausta - näin saat pakarat ja takareidet toimimaan (Juoksija-lehti 4, 37. vuosikerta, 62-63). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.