Ihminen/koira tappeluleikki voi johtaa ihmisen saamaan hengenvaaralliseen puremaan. Tappeluleikkiin (ihminen/koira ja koira/koira) liittyy aina puremavaara ja mm. lapsi/koira tai jo purreen koiran tappeluleikkejä ei tule sallia. (McConnell 2004, 157–163.)
”Menin tappeluun, joka muuttui Oulun Kärpästen jääkiekko-otteluksi” (mukaillen McConnell 2004, 161).Valvotuissa ihminen/ihminen tappeluleikeissä (mm. jääkiekko, nyrkkeily, Tae Kwon Do) säännöt pyrkivät varmistamaan sen, että osapuolet ovat samanvertaisessa asemassa. Väkivaltainen henkilö (riidanhaastaja) pyrkii käyttämään väkivaltaa ja kyseessä ei ole tappeluleikki.
Tappeluleikki voi muuttua oikeaksi tappeluksi kaikilla ihminen/koira-yhdistelmillä. Koira/koira tappeluleikissä vahvempi osapuoli voi nuhdella väkivaltaiseksi muuttunutta osapuolta puraisemalla kuonoon (koiran iho kestää tämän). Lapsi/koira tappeluleikissä purema kuitenkin lävistää lapsen ihon. (McConnell 2004, 162–163.)
”Jos koira 50 kg leikkitappelee karitsan 5 kg kanssa, koiralla on takuulla hauskempaa” (McConnell 2004, 139).Luonnossa tappeluleikkien osapuolet ovat suunnilleen samankokoisia ja yhtä vahvoja. Tappeluleikki voi aina johtaa loukkaantumiseen, vaikka osapuolet ovat kyvyiltään samanvertaisia. (McConnell 2004, 160.) Tappeluleikki rasittaa koiraa yhtä paljon kuin oikea tappelu ja voi johtaa koiran ylirasittuneisuuteen. (Hagglund 2009, 140–141).
KIRJALLISET LÄHTEET:
Hallgren, Anders. 2009. Koiraongelmia ja ongelmakoiria – Koiran normaali ja epänormaali käyttäytyminen (11. painos). Ruotsinkielinen alkuteos Problemhund och hundproblem 2008. Suomentanut Tuula Syvänperä. Italia: Tammi.
McConnell, Patricia B. 2004. Hihnan toisessa päässä – Opas koiranomistajan käyttäytymiseen. Alkuteos: The Other End of the Leash. Why We Do What We Do Around Dogs 2002. Suomentanut Veli-Pekka Ketola. Keuruu: Tammi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.