keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Zátopekin mahdoton tyyli

Zátopekin mahdoton tyyli on ilmaus, jota käytettiin Emil Zàtopekin (juoksija) epäsovinnaisesta ja visuaalisesti näyttävästä juoksutekniikasta. Zátopekin juoksutyyliä pidettiin sellaisena, että hän ei voi menestyä sen vuoksi. (Echenoz 2010, 43–44.)
"Zátopek ei tee mitään kuin toiset, hän tekee mitä haluaa. Ja harjoittelee miten haluaa" (mukaillen Echeroz 2010, 44.)
Zátopekin mahdoton tyyli koostuu mm. tuskaisesta kasvonilmeestä ja ilmeestä, joka kertoo täydellisestä keskittymisestä. Zátopekin mahdottoman tyylin katsottiin sisältävän useita juoksutekniikan virheitä mm. käsitekniikan osalta. (Echenoz 2010, 43–44.)

Zàtopekin mahdottoman tyylin käsitekniikkaa rinnastetaan nyrkkeilijän varjonyrkkeilyyn. Jalkatekniikka on taloudellinen ja tehokas. (Echenoz 2010, 44.)

Zátopek katsoi, että tyylin muuttaminen kuluttaisi liikaa rajallisia aikaresursseja ja hän perustelee tyylinsä käyttöä sillä, että se uuvuttaa häntä vähiten ja että se sopii hänelle parhaiten. Juoksun estetiinen vaikutelma on niihin verrattuna toisarvoinen asia. (Echeroz 2010, 47.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Echenoz, Jean. 2010. Pitkä juoksu. Ranskankielinen alkuteos Courir 2008. Suomentanut Erkki Jukarainen. Hämeenlinna: Tammi.

1 kommentti:

  1. Tarkennus käsitekniikkaan:
    Zátopekin käsitekniikka ei ole koko ajan sama peruskäsitekniikka, vaan käsien liikeradat ovat monipuoliset (Echenoz 2010, 44).

    KIRJALLISET LÄHTEET:
    Echenoz, Jean. 2010. Pitkä juoksu. Ranskankielinen alkuteos Courir 2008. Suomentanut Erkki Jukarainen. Hämeenlinna: Tammi.

    VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.