perjantai 23. huhtikuuta 2010

Ravintoharjoittelu vol. 3

Ravintoharjoittelu on kehon suorituskykyä ylläpitävään palauttavaa harjoittelua joka perustuu yksinkertaisiin ja oikeansuuntaisiin valintoihin. Ravintoharjoitteluun kuuluu oikeus syödä rauhassa. (Paunonen 2006, 5.)

Ruokailun tarkoitus ei ole ainoastaan poistaa nälkä. Ravintoharjoittelun periaatteet ovat (aakkosjärjestyksessä):
  1. pidetään energiansaanti riittävänä (säilytetään kehon energiatasapaino, keskustellaan painon pudottamisaikeista asiantuntijan kanssa mm. syömishäiriön kehittymisen estämiseksi)
  2. pidetään ravinnon laatu hyvänä (ei makeisia, pika- tai valmisruokia tms.)
  3. syödään säännöllisesti (mm. energiatäydennys ennen harjoitusta ja ravintopalautuminen harjoituksen jälkeen)
  4. syödään tarkoituksenmukaisia aterioita (ravitsemusvalmennus ja elintarviketietous). (Ilander 2006, 61.)
Yllä olevat ohjeet koskevat nuoren ravintoharjoittelua. Täysi-ikäisellä listaan voidaan lisätä mm. alkoholin käytön välttäminen.

KIRJALLISET LÄHTEET:
Ilander, Olli. 2006. Nuoren urheilijan ravinnon muistilistat (Juoksija-lehti 1, 36. vuosikerta). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.
Paunonen, Ari. 2006. Pääkirjoitus: Ruokapöytä on kodin sydän (Juoksija-lehti 1, 36. vuosikerta). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.