torstai 22. huhtikuuta 2010

Harjoituskauden ohjelmointi

Harjoituskauden ohjelmointi on harjoitusrakenteen määrittelevä toimenpide ja siihen sisällytettäviä tekijöitä ovat mm. haasteellisuus, nousujohteisuus (progressio), rehellisyys, tarkoituksenmukaisuus ja todenmukaisuus (realistisuus). Kilpailukauden ohjelmointi suoritetaan pääosin ylimenokauden aikana. (Lehtinen 2008, 34-36.)
"Juoksija kehittyy niissä ominaisuuksissa joita harjoittelee oikeilla harjoitteilla" (mukaillen Lehtinen 2007, 36).

"Tavoitteet ovat urheilijan, eivät valmentajan tavoitteita" (Lehtinen 2007, 36).
Harjoittelun määrää voidaan nostaa korkeintaan 20% edellisvuoteen verrattuna. Ominaisuuksien rakentamisessa on priorisoitava ominaisuudet ja niiden kehittämissuhteet. Harjoitusvasteen seurannassa voidaan käyttää mm. teknisiä välineitä ja testejä. Rehellisyys on vaikein ohjelmoinnin alue. (Lehtinen 2007, 36.)

Tarkoituksenmukaisessa harjoittelussa kiinnitetään huomio juoksusuorituksen kannalta olennaisimpiin tekijöihin. Vasta-alkajan tulee keskittyä perusasioihin. (Lehtinen 2007, 36.)

Harjoituskauden ohjelmointi on tärkeä tekijä harjoittelussa. Ohjelmoinnissa tapahtuneet virheet voivat ohjata harjoittelua tehokkaammaksi. Suunnittelu antaa mahdollisuuden menestykseen. (Lehtinen 2007, 36.)

KIRJALLISET LÄHTEET:
Lehtinen, Tuomo. 2008. Lepokausi on uuden alku (Juoksija-lehti 7, 37. vuosikerta). Ei julkaisupaikkaa: Kustannus Oy Juoksija.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.